Viktiga råd till valpköparen

Askrikes valpar registreras i Svenska Kennelklubben (SKK) och jag använder deras köpeavtal. Valparna är även ID-märkta, vaccinerade och veterinärbesiktigade när de levereras vid 8-9 veckorsåldern.

Redan från början av livet, börjar socialiseringsperioden som innebär att i möjligaste mån få vara med i olika sammanhang allteftersom de blir mer och mer nyfikna. Det ingår att höra ”konstiga” ljud från TVn, diskmaskinen och dammsugaren samt träffa husets andra hundar och besöka främmande miljöer (springa lös i skogen, åka bil  och hälsa på hemma hos andra människor).

Att få springa lös vid en sjöstrand är nog bland det roligaste och ”plötsligt händer det” – valpen tar en simtur. Akta dig bara för svaga isar och ha aldrig valpen eller den vuxna hunden lös på isen.

När du hämtar din valp
är den försäkrad i Agria. Du kan byta bolag senare om du så önskar, men Agria fungerar utmärkt.

Med valpen följer en mapp eller pärm, med råd och anvisningar om handhavande, foder och annat.

Ett startpaket från Askrike följer med varje valp, liksom reklampaket från Agria och Mera Dog samt oftast ”träningsbok” för den första tiden.


Utomhus
Ha din valp lös utan koppel, så mycket det går. Naturligtvis inte där det finns trafik eller alltför många människor som ska hälsas på. Åk ut i skogen och promenera med valpen, helt lös, kalla in den då och då och ge den en godbit som beröm men låt den springa lös igen. Ju mer den får vara lös under uppsikt, ju lättare för valpen att förstå att den ska komma snabbt om det blir en akutsituation.

Självklart ska den lära sig att gå i koppel också och på så sätt hålla sig helt nära dig utan att dra. Slutmålet är att den ska kunna gå vid din sida även när den är lös.


Första liggplatsen
Skaffa en pappkartong och lägg i en liten wetbed eller tjock frottéhandduk. Den är rolig att både ligga i och leka med och det blir inte dyrt om den går sönder heller. När den är urväxt så skaffa en ny större kartong.

Småtänderna vill bita i allt, det kliar i dom, och då får man se upp med farliga saker (tänk fr a elsladdar!!) krukväxter, rengöringsmedel, chokladbitar, snören, disktrasor och mängder med annat farligt. Lite längre fram, när förstörelselustan har avtagit, kan man satsa på t ex en Bia-bädd eller rottingkorg. Har man råkat få en notorisk sönderbitare, så räcker det kanske med en wetbed på golvet.

 

Leksaker
Det finns ett enormt utbud av leksaker i både djur- och dagligvaruhandeln. Alltifrån pipande djurfigurer i hård- eller mjukplast till hårdgummibollar samt tuggben i olika format. Se upp med pipandet bara, sådant kan stressa den lilla valpen, för att inte tala om husse och matte.

En socka med tidningspapper i, behöver man inte köpa, det kan man fixa hemma och ingenting är roligare än en sådan enkel leksak.

Var försiktg med tuggben av hud, de kan fastna mellan tänderna och kan även åka ner i svaljet.

 

Klotång
måste man skaffa och klippa klorna ganska ofta, kanske en gång i veckan, så räcker det med att klippa lite åt gången. Gör inte någon stor ”grej” av klippandet, var bestämd men vänlig mot valpen så den lär sig att det inte är farligt eller obehagligt att vara fasthållen. Börja med en klo och om det går fint så låt den komma loss en kort stund och fortsätt sedan med nästa klo. Har du tur så lär sig valpen snabbt att det bara är roligt att få vara nära sin människa på detta sätt och kanske få en liten godbit när proceduren är över.

Alla lyckas vi klippa lite för mycket någon gång. Det gör lite ont och det kan blöda rätt mycket men det är absolut inte farligt. Pjåska inte utan gå lugnt vidare med nästa klo, på så sätt avdramatiserar du kloklippningen så det blir en naturlig procedur i valpens och den vuxna hundens vardag.

Nedan: några ur ett gäng härliga valpköpare på träff hos mig på Naddö.

En fundersam liten Askrikevalp

Pälsen, svansen och bad
En labrador fäller i regel ganska mycket när det är dags, två gånger om året. Håren har en benägenhet att hamna precis överallt – i smöret, i akvariet, i sängen och på alla golv, även där hunden aldrig vistas. Gillar man att gå omkring i mörka kläder är nog en svart eller brun labrador det bästa och har man ljusa kläder så väljer man kanske en gul hund.

Är din hund smutsig, kanske har rullat sig i något otrevligt, så brukar man duscha/bada den. Använd ett speciellt hundshampo så vet du att det är rätt PH-värde och för övrigt har ett innehåll som inte är skadligt för en hundpäls och/eller huden. Man brukar inte bada en labrador i onödan, pälsen innehåller ett fettlager som ska fungera mot både kyla och mot väta och det är viktigt att inte störa detta skydd.

Under barmarkssäsongen badar en labrador i regel av hjärtans lust i både sjöar, hav och diken. Se till att torka fr a korset och svansroten torr med en medhavd handduk, annars kan lätt en s k ”vattensvans” uppstå. Det ser ut som svansen gått av, den går ofta rakt ut någon decimeter och hänger därefter, nästan i 90 graders vinkel, rakt ner och hunden kan inte vifta på den då det gör väldigt ont. Det är en inflammation i bindhinnan i svansen och det är värme och vila som hjälper men det kan ta ett par dagar innan allt är OK igen. Helt ofarligt men mycket dramatiskt för både hund och ägare.

Vattensvans kan även uppkomma vintertid om hunden leker mycket i snön eller om det blåser kallt ute. En kraftig regnskur på sommaren kan också framkalla vattensvans. Så torka alltid baken på hunden om du befarar att vattensvans kan bryta ut.


Röntgen och ögonlysning
Efter ettårsåldern blir det dags att tänka på höftleds- och armbågsledsröntgen. Oftast röntgar man båda leder samtidigt, det brukar bli ett paketpris. Resultatet registreras hos Svenska Kennelklubben och hamnar i hundens stamtavla. Här berättar din uppfödare mer för dig när det blir dags vilket även gäller ögonlysningen.


Övriga funderingar
dyker alltid upp och kontakta din uppfödare för att få råd och svar på dina frågor. Det är svårt för mig att kontinuerligt hålla kontakt med mina valpköpare - kom ihåg att jag har väldigt många valpköpare och du har bara en enda uppfödare.


Valpträffar
Jag försöker att samla mina valpköpare då och då till kull- och/eller kennelträffar.

Dels vill jag se hur valparna utvecklas och om jag kan hjälpa till med råd och tips om man vill ha sådana och dels är det roligt för valpköparna att träffa varandra och prata om hur det går.

Så försök att komma när jag inbjuder till träffar.

Videosnuttar etc

Jag kommer att lägga ut lite länkar här till små videos och annat som kan vara bra att titta på, med tips för allt möjligt.
(Agria)
Valpskola med
Fredrik Steen >>



Marie Sallander
agronomie doktor
En undersökning av sambandet mellan
utfodring, motion och höftledsdysplasi resp armbågsatros
hos labradorer
Klicka >>